Derk kent alle productieprocessen

Naam: Derk
Afdeling: Lakken
Functie: Hoofd Lakhal
Eerste werkdag bij Svedex: december 2016


Derk Nevels heeft zo’n beetje op elke afdeling in de fabriek van Svedex gewerkt. Sinds maart  2022 is hij hoofd van de lakhal.

In welke functie ben je begonnen en wat doe je nu?
“Ik ben in december 2016 in dienst gekomen als operator. Ik was opgeleid tot autoschadehersteller, maar daar was weinig werk in te vinden. Svedex leek me een bedrijf waar ik ook goed zou passen, daarom heb ik daar gesolliciteerd. Via verschillende afdelingen ben ik uiteindelijk in de lakhal beland. Daar komt mijn ervaring als autospuiter natuurlijk goed van pas. Sinds maart 2022 ben ik hoofd van de lakhal.”

Hoe heeft Svedex je geholpen om door te groeien?
“Ik kon meteen al een opleiding tot operator volgen. En ik heb ontzettend veel geleerd door gewoon mee te kijken met ervaren collega’s. Voor mijn huidige functie heb ik een cursus leidinggeven gevolgd. Maar het voeren van functioneringsgesprekken en dat soort dingen leer je volgens mij het beste in de praktijk. Toen ik ploegleider was, zat ik vaak al bij die gesprekken. De eerste paar keer keek ik alleen toe, maar op een gegeven moment gaf mijn leidinggevende me steeds vaker het woord. Leren door te doen, dat past bij mij.”

Wat is het belangrijkste dat je bij Svedex geleerd hebt?
“Om dicht bij mezelf te blijven, vooral bij het leidinggeven. De botte bijl hanteren gaat tegen mijn natuur in. Ik heb liever dat een collega begrijpt waarom iets moet gebeuren en daar ook achter staat. Dus geef ik niet alleen instructies, maar hou ik altijd ruimte voor overleg. Dat komt de sfeer ten goede.”

Wat is het leukste aan werken bij Svedex?
“Het bedrijf is altijd met de toekomst bezig, we staan nooit stil. Hierdoor werken we met de nieuwste technieken, zoals een volautomatische voorspuitlijn. Bij dat soort veranderingen worden we op de werkvloer goed betrokken. We kunnen aangeven waar we behoefte aan hebben en onze ideeën worden meegenomen in de besluitvorming. In de lakhal zijn we bovendien met een klein, hecht team. We komen zelfs bij elkaar op verjaardagen. Dat ik nu leidinggevende ben, heeft daar gelukkig niets aan veranderd. Ik blijf gewoon een van de jongens.”

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
“Ik heb alle afdelingen binnen Svedex wel zo’n beetje gezien, maar voel me het meest thuis in de lakhal. Ik had nooit durven dromen dat ik hier hoofd zou worden. Voor de komende jaren heb ik al veel plannen in mijn hoofd, vooral op het gebied van technische doorontwikkeling. Ik kijk ernaar uit om daarmee aan de slag te gaan!”